Luisteraars! We hadden haar als beginnend Kamerlid maar nu is ze na drie jaar Kamerlidmaatschap plotseling een van de meest ervaren Kamerleden: Senna Maatoug.

Een mooi moment om te peilen: hoe gaat het nu echt met je? Een ingewikkelde vraag, zo blijkt uit Maatougs dagboeken (die had ze mee), want het Kamerlidmaatschap is... nou ja, leuk is het woord niet. De meme van die man, ene Dave, die een gat graaft terwijl er een groep managers omheen staat (personeelszaken, communicatie, pr, ict, logistiek en ga zo maar door) vat Maatougs gevoel goed samen. Waarbij zij zich vermoedelijk niet Dave de gatgraver voelt, maar een van de omstanders.

Klinkt deprimerend allemaal, maar snijdt het ook hout? Op zich heeft Maatoug toch aardig wat bereikt? Een amendement om de schuldsanering te verkorten van drie jaar op een houtje bijten voor je ervan af bent (klasse!), een initiatiefwet om het minimummaandloon (lang verhaal, maar gaaf!). Nu is ze bezig met een initiatiefwet om de (top!).

Maatoug is nu ook en in die functie pleitbezorger van het plan om de kinderopvang gratis te maken. Helaas is dat dan wel weer een onzalig plan, vind ik (Jesse). We hebben het erover!

Leesvoer bij deze aflevering:

  • het rapport van de Parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening.
  • van Carola Houtekamer voor NRC.
  • het boek van Jesse Frederik over de Toeslagenaffaire.

Zoals altijd kun je je opmerkingen en suggesties met ons delen via rudienfreddieshow@decorrespondent.nl.

Meer luisteren?