De Correspondent
Hoofdstuk 1 - Het bestbeluisterde boek ooit (met deze titel) - Sanne Blauw
SoundCloud
Luister hier naar de eerste aflevering

Als ik op het station ben, ga ik er altijd even kijken. Zou hij er liggen? Of ‘ze’ moet ik zeggen, want in mijn hoofd is het een zij. En jawel, daar in de AKO, zie ik haar oranje kaft. Ik geef er een aai overheen en vertrek weer.

De boekhandel is de plek waar ik mezelf trakteer als ik jarig ben, waar ik me verwonder over de wereld, waar ik heen ga bij verdriet. En nu dus ook om heel even mijn eigen boek te groeten. Ze is al een halfjaar oud, maar het went nooit.

We hebben iets te vieren

Het bestverkochte boek ooit (met deze titel) gaat over de wereld van de cijfers. Van het bbp tot het IQ, van een millennia oud kleitablet tot eenentwintigste-eeuwse big data. Wat – en wie – gaat er schuil achter al die getallen? Hoe beïnvloeden ze ons leven?

Als we het toch over cijfers hebben: er zijn intussen bijna 20.000 exemplaren verkocht. Ook wordt het boek in zeker zes talen vertaald. Zo komt Der größte Bestseller aller Zeiten (mit diesem Titel) dit najaar uit en verschijnt The Number Bias in de zomer van 2020.

Reden voor een feestje. Daarom geven we je deze zomer de audioversie van mijn boek cadeau.

Hoe werkt het?

Je kunt het boek op twee manieren luisteren. (Ben je nog niet bekend met podcasts? Onderaan dit artikel staat een uitleg.)

Elke week. Op het platform publiceren we elke week een hoofdstuk van mijn audioboek. Ook zie je de nieuwe aflevering elke week verschijnen in het kanaal van De Correspondent in je podcast-app.

Vind je het fijn om elke keer een seintje te krijgen als een nieuwe aflevering online staat? voor mijn nieuwsbrief. Dat kan ook als je geen lid bent van De Correspondent.

Wanneer je wilt. Lekker doorluisteren in de file? Of pas tijdens je vakantie eraan beginnen? Alles kan, want we geven het audioboek vandaag ook in één keer vrij Het bestbeluisterde boek ooit (met deze titel).

Toevoeging 22 juli: Let op! Het speciale podcastkanaal werkt op dit moment nog niet in alle apps. Op Soundcloud kun je het hele boek vinden, in de andere apps komt het zo snel mogelijk.

Vandaag: Voorwoord en Hoofdstuk 1

Vandaag trappen we af met het voorwoord en het eerste hoofdstuk. In deze aflevering vertel ik over een bijzondere ontmoeting, die mijn denken over cijfers op zijn kop zette.

En we maken kennis met Florence Nightingale, de beroemdste verpleegster uit de geschiedenis. Wat veel mensen niet weten: ze was ook een cijfernerd. Aan de hand van haar verhaal verkennen we de herkomst van onze cijferobsessie.

Veel luisterplezier!

P.S. Hoe werkt een podcast?

Een podcast is een audiobestand dat je digitaal kunt beluisteren. Het kan van alles zijn: van een productie waar maanden werk in is gaan zitten (zoals de VPRO-podcast tot een gemoedelijk keukentafelgesprek (zoals onze eigen ).

De onderwerpen zijn soms heel algemeen (zoals over de actualiteit) tot niche (zoals voor wielerfanaten). Voor elk wat wils, dat is het mooie van een podcast.

Je kunt een podcast beluisteren wanneer je maar wilt. Dat kun je via de website van de podcast doen, zoals in dit artikel. Maar als je een smartphone hebt, kun je ook via een app luisteren.

Wil je aan de slag met een podcast-app? Dit zijn de stappen.

Stap één: download een app. Drie populaire apps zijn: Apple Podcasts (alleen voor iPhone-gebruikers), Stitcher en Spotify. Kies er een in de App store (iPhone) of in Google Play (Android) en download hem op je telefoon.

Stap twee: zoek een kanaal of aflevering. In elk van de apps kun je bij zoeken (het vergrootglaasje) onze kanalen en aflevering vinden. Zoek bijvoorbeeld op ons algemene kanaal, ‘De Correspondent’, of op ‘Het bestbeluisterde boek ooit (met deze titel)’, het speciale podcastkanaal voor mijn audioboek.

Stap drie: luister meteen of abonneer je op een kanaal. Bij je zoekresultaten zie je waarschijnlijk ook losse afleveringen verschijnen. Klik erop en je gaat meteen luisteren. Een andere optie: klik op een kanaal en scroll erdoorheen om te zien welke aflevering je wat lijkt. Je kunt je in het kanaal ook abonneren (‘volgen’ in Spotify), dan krijg je een seintje bij een nieuwe aflevering (ga naar de instellingen voor ‘notificaties’, om aan te geven hoe je zulke seintjes wilt ontvangen).

Dat is het. Nog vragen over het gebruik van podcast? Schroom niet ze hieronder te stellen.

Meer luisteren en lezen?

De Tweede In verwachting van haar tweede kind besloot Lynn Berger uit te zoeken wat het betekent om een tweede kind te krijgen – en om er een te zijn. Resultaat: het eerste boek over en rondom De tweede. Maar ook: een podcastserie met Jair Stein, waarin het gesprek over De Tweede verder gaat. Hier luister en lees je verhalen uit, over en rondom De Tweede